Blue Iris will not install

Discussion in 'Troubleshooting' started by Storm Johnson, Dec 23, 2018.

Share This Page

  1. Storm Johnson

    Storm Johnson n3wb

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    12
    Likes Received:
    6
    Location:
    San Antonio, TX
    I purchased blue iris through IP Cam Talk. I installed the software and put in serial code I received in email. I then get message I have to “activate” software by sending url and get activation code. So I copy it all down and drive the 15 miles back into town to get wifi signal. I get activation code, drive the 15 miles back to the house, input the activation code, but “next” button will not highlight, thus not allowing me to continue on with software activation.
    How do i get the software to run ?
     
  2. fenderman

    fenderman Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    29,350
    Likes Received:
    8,713
    You need to enter the code with the hyphens.
     
  3. Mike

    Mike Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,329
    Likes Received:
    1,441
    Location:
    New York
    If you entered it too many times or on multiple computers you will get this message and the code will need to be reset.

    Did you copy / paste it from the email with the hyphens like @fenderman said? Did you try to use it on more than 1 computer?
     
  4. Storm Johnson

    Storm Johnson n3wb

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    12
    Likes Received:
    6
    Location:
    San Antonio, TX
    Thank you Fenderman, but the activation code had no hyphens in it
     
  5. Mike

    Mike Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,329
    Likes Received:
    1,441
    Location:
    New York
    The activation code definitely has hyphens in it. Go into your store account and My Orders, the code will be visible there.

    Edit: Sorry, this is the license key, not activation code.
     
  6. Storm Johnson

    Storm Johnson n3wb

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    12
    Likes Received:
    6
    Location:
    San Antonio, TX
    I imputed it by hand Mike, seeing that I had to run into town to use the url and get the activation code on my iPad, then type it in to the PC when I got back
     
  7. Mike

    Mike Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,329
    Likes Received:
    1,441
    Location:
    New York
    Login to IPCT on the Blue Iris computer and go to My Orders then copy / paste it.

    You should consider using remote access software such as TeamViewer so you can always have access to the Blue Iris PC.
     
  8. Storm Johnson

    Storm Johnson n3wb

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    12
    Likes Received:
    6
    Location:
    San Antonio, TX
    The serial code has hyphens, that worked fine, with brought up activation screen with long url. Url, when put into browser, brought back a 16 digit alpha-numeric code

    The house where the PC is off-grid, no internet, power via wind and solar, so TeamViewer would not help, but thank you
     
    Last edited by a moderator: Dec 23, 2018
    Mike likes this.
  9. Mike

    Mike Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,329
    Likes Received:
    1,441
    Location:
    New York
    So you tried it with the hyphens and it worked?
     
    Last edited: Dec 23, 2018
  10. Storm Johnson

    Storm Johnson n3wb

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    12
    Likes Received:
    6
    Location:
    San Antonio, TX
    Serial code works, activation code does not, I put in code and the “next” button does not highlight
     
  11. Mike

    Mike Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,329
    Likes Received:
    1,441
    Location:
    New York
    Ahh okay, you're past inputting the license key and trying to activate it using the activation key, understood.

    Do me a favor and send me a private message with screenshots, I'll gladly help resolve this ASAP.
     
  12. bonsey

    bonsey Getting the hang of it

    Joined:
    Jan 12, 2016
    Messages:
    115
    Likes Received:
    8
    Maybe Internet is required during the install so the installer can verify the code?
     
    looney2ns likes this.
  13. fenderman

    fenderman Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    29,350
    Likes Received:
    8,713
    There is an offline installation procedure/capability.
     
  14. bonsey

    bonsey Getting the hang of it

    Joined:
    Jan 12, 2016
    Messages:
    115
    Likes Received:
    8
    Ah, possibly would resolve the issue ?
     
  15. bob2701

    bob2701 Pulling my weight

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    756
    Likes Received:
    153
    Location:
    Jersey Shore
    The trick would be where to find it.

    Nothing in Help file.
    Nothing here in the BI forum.
     
    Mike likes this.
  16. Storm Johnson

    Storm Johnson n3wb

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    12
    Likes Received:
    6
    Location:
    San Antonio, TX
    private message sent Mike, if i did it correctly
     
  17. Mike

    Mike Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,329
    Likes Received:
    1,441
    Location:
    New York
    Received, thanks. It definitely seems to be an issue on the Blue Iris side...I have contacted the developer and will respond to your PM as soon as I get the word.

    In the meantime you can still set up your Blue Iris as an evaluation copy.
     
    gwminor48 likes this.
  18. Mike

    Mike Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,329
    Likes Received:
    1,441
    Location:
    New York
    Here is how to activate Blue Iris using the activation code.

    • Please make sure you're running the latest version of BI
    • The PC's clock (and time zone) must be set correctly, and the activation key is only valid for a couple of hours.

    I recommend syncing your BI computer's time manually using this website The Official NIST US Time: Since you don't have internet on your BI comp, load that website on your phone and sync it with your computer to the second, then try the activation process from the beginning. If that doesn't work, email Ken using the email I gave you.
     
    Kingofblades likes this.
  19. Storm Johnson

    Storm Johnson n3wb

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    12
    Likes Received:
    6
    Location:
    San Antonio, TX
    So you were correct in that the time on the computer, and the time on the phone did not match. I sync'ed them up and got a new activation code and all is well, thank you very much Mike
     
    Mike and fenderman like this.
  20. Storm Johnson

    Storm Johnson n3wb

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    12
    Likes Received:
    6
    Location:
    San Antonio, TX
    not sure if I should post here, or in cameras. But, does anyone know if a Lorex FCX33V camera can be made to work on a system with no internet running BI?
    I have had no luck with Lorex, but I figure it can not hurt to ask here.