Blue Iris UI3

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
12,657
Reaction score
14,097
Location
USA
@MikeLud1 Yup, I got notifications about that too.

As nice as it is to have a workaround, it is simply not acceptable to require users to do that in order to use the WebCodecs player when there are other players that don't require such an effort to use.

Besides, I find that WebCodecs is less robust than Media Source Extensions (the API used by UI3's HTML5 player). For example on my system here with Nvidia graphics, WebCodecs fails to decode a 5120x1440 (dual 4MP sensor cam) video unless I configure the video decoder to not use hardware acceleration. When hardware acceleration is used, it complains that there was no keyframe. The HTML5 player, by comparison, is automatically falling back to software decoding without UI3 needing to do anything, and for some reason the HTML5 player's software decoder appears to be substantially more efficient than WebCodecs's software decoder.
 
Joined
Jun 14, 2023
Messages
13
Reaction score
7
Location
Usa
Looks like webcodecs is working in ios17 , working well too. Always had issues with ios 16 html5 starting to lag with orange hourglass l javascript would work better but never defaulted on ipad As it requests the desktop version of a site.

anyway to default to webcodecs then fallback to jS on ios devices?
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
12,657
Reaction score
14,097
Location
USA
anyway to default to webcodecs then fallback to jS on ios devices?
I could code a UI3 update so that WebCodecs is chosen on iOS 17+ if the H.264 player is set to Automatic. Before I do that, can anyone else confirm that UI3's WebCodecs player is behaving better than the HTML5 player on iOS 17?

I'd also like to know if the HTML5 player is working properly on iOS 17. It was not in iOS 16.4.
 

BrownChiLD

Young grasshopper
Joined
Jul 5, 2022
Messages
39
Reaction score
10
Location
Philippines
Updated to Blue Iris version: 5.7.9.12 and lost audio on live and playback. The volume icon and control isn't even showing up. Anyone else experiencing this?
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
12,657
Reaction score
14,097
Location
USA
Updated to Blue Iris version: 5.7.9.12 and lost audio on live and playback. The volume icon and control isn't even showing up. Anyone else experiencing this?
You changed something else to cause audio to be unavailable. The most common cause for the volume control being missing is that your selected streaming quality is one of the "Jpeg" modes. Audio is only available when streaming H.264 video (such as "1080p").
 

hikky_b

Pulling my weight
Joined
Nov 24, 2019
Messages
159
Reaction score
180
Location
London
I could code a UI3 update so that WebCodecs is chosen on iOS 17+ if the H.264 player is set to Automatic. Before I do that, can anyone else confirm that UI3's WebCodecs player is behaving better than the HTML5 player on iOS 17?

I'd also like to know if the HTML5 player is working properly on iOS 17. It was not in iOS 16.4.
Running BI 5.8.0.8 / UI3 v254 / iPads iOS17

WebCodecs is by far the best/performant I've ever previously been able to configure. Before I was defaulting to the JS player which was more reliable than the HTML5 player and didn't tend to delay as much.

D2W turned on for single cam views / groups at 1080p. Have left up D2W stream (8mbps) for 30 mins now and no errors (was getting out of memory with JS) and player delay hovering between 0-80ms.

Tapping from groups into main streams is fast.

Playback of clips / timeline all work excellent too.
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
12,657
Reaction score
14,097
Location
USA
Running BI 5.8.0.8 / UI3 v254 / iPads iOS17

WebCodecs is by far the best/performant I've ever previously been able to configure. Before I was defaulting to the JS player which was more reliable than the HTML5 player and didn't tend to delay as much.

D2W turned on for single cam views / groups at 1080p. Have left up D2W stream (8mbps) for 30 mins now and no errors (was getting out of memory with JS) and player delay hovering between 0-80ms.

Tapping from groups into main streams is fast.

Playback of clips / timeline all work excellent too.
Thanks for this info. Does the HTML5 player work in that OS version?
 

hikky_b

Pulling my weight
Joined
Nov 24, 2019
Messages
159
Reaction score
180
Location
London
Thanks for this info. Does the HTML5 player work in that OS version?
Yes the HTML5 player does work - most of the time. But with much higher player delays.

Admittedly my testing with the HTML5 player has been limited, but sometimes when changing to single streams from groups (or auto-maximise) it would freeze and not resume until tapping out of the single stream view.

The player delay is quite a bit higher and less consistent. Player delay will grow over time until it hits the max delay set on UI3 and refreshes.

Sometimes when a camera was triggered with auto-maximse on - it would initially show the live single-stream view but then 'skip' back, say five seconds earlier. You'd basically be seeing the same trigger repeated twice.
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
12,657
Reaction score
14,097
Location
USA
Sometimes when a camera was triggered with auto-maximse on - it would initially show the live single-stream view but then 'skip' back, say five seconds earlier. You'd basically be seeing the same trigger repeated twice.
Weird. Based on your feedback, I'm adjusting the "Automatic" H.264 player selection logic for iOS 17 to prefer WebCodecs, then JavaScript, then HTML5 only as a last resort if the other two players are unavailable for some reason (which should not happen, but you never know). This will be in UI3-255 when that releases.
 

hikky_b

Pulling my weight
Joined
Nov 24, 2019
Messages
159
Reaction score
180
Location
London
Weird. Based on your feedback, I'm adjusting the "Automatic" H.264 player selection logic for iOS 17 to prefer WebCodecs, then JavaScript, then HTML5 only as a last resort if the other two players are unavailable for some reason (which should not happen, but you never know). This will be in UI3-255 when that releases.
Thanks for those changes - and WebCodecs support! The JS player was previously the best but resource intensive. If I wasn't getting out of memory errors, it would be draining iPad batteries even when they were on charge. Will keep monitoring battery life using web codecs but so far it's looking good.
 

piconut

BIT Beta Team
Joined
Feb 17, 2015
Messages
176
Reaction score
63
Location
Austin, TX
@actran You can use this: $("#changeGroupButton").removeClass("showOnlyOnTimeline")

I will put it into the sample override scripts. Local Overrides Sample: Show the "Change Group" button in playback controls on all tabs of the UI
I tried to add this "change group button" override script to UI3 (it is the only override script I have) and I cannot get it to work. I've tried multiple browsers and a reboot. The BI version I'm running is 5.6.1.3 and the ui_version is 223. Is the reason it won't work is because my version of BI is too old? ...and if so, does anyone know which version of BI first worked with this script? I think I have version 5.7.6.8 downloaded but I haven't installed it yet as I'm always afraid of causing issues due to an unstable upgrade.
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
12,657
Reaction score
14,097
Location
USA
@piconut But you should also be able to manually update UI3 to the latest version with minimal repercussions and use the original override script. The new "search" box over the clip list won't work but otherwise most things should still be fine.
 

piconut

BIT Beta Team
Joined
Feb 17, 2015
Messages
176
Reaction score
63
Location
Austin, TX
@piconut But you should also be able to manually update UI3 to the latest version with minimal repercussions and use the original override script. The new "search" box over the clip list won't work but otherwise most things should still be fine.
@bp2008 as always, thank you for that suggestion (to manually update UI3). That worked fine to get that functionality. I vaguely thought about doing that, but since my BI version is more than a year old, I figured it probably wouldn't work and I didn't want to mess anything up.
 

bigscout79

n3wb
Joined
Mar 30, 2018
Messages
7
Reaction score
1
I'm still seeing: these errors a couple of times a day, but not consistently:

Code:
alertlist response did not indicate "success" result: {"result":"fail","session":"598676f876463a4064d238f3308f3a25","data":{"reason":"Camera or group not found"}}
UI3 version 255, Blue Iris version: 5.8.0.10

Thanks (I LOVE UI3)
 

dtm

n3wb
Joined
Jun 25, 2017
Messages
13
Reaction score
7
This may have been suggested before, but I failed to find it while searching. I like to use an Amazon Show 5 to view my cameras in ui3 using the built in Silk browser. It works pretty well except that the browser will close itself after a few minutes of inactivity. I found this script called "Keep Silk Open" DaGammla / Keep Silk Open · GitLab I added the script tags in the head of ui3 but instead of referencing it over the web, I just put a local copy of the keep.js file in the www folder. <script defer src="keep.js"></script>
---
It works great. I do know that the next time I take a ui3 update though I will have to modify the ui3.htm file again. Just wondering if this could be officially added to ui3 perhaps as a configuration option.
 

actran

Getting comfortable
Joined
May 8, 2016
Messages
818
Reaction score
749
I want to add a dropdown like the one highlighted in the screenshot below.

It will be a defined list of dropdown options. When a user selects a dropdown option, it triggers a call to Javascript function to execute different HTTP GET/POSTs. Essentially, I want dropdown options to trigger different actions in Home Assistant.

Is it possible to do this by adding some code to ui3-local-overrides.js file or do I need to modify other files? If so, what would this code look like?

dropdown.png
 
Top