IP Cam Talk Custom Community DeepStack Model

Lockwood

Young grasshopper
Joined
May 13, 2014
Messages
82
Reaction score
23
Just wanted to say thank you to everyone for assisting me with setting up Deepstack on my computer. I appreciate all your responses and for taking the time to explain certain aspects of setting up the software and how to best configure it. I was able to get everything set up this past week and it is running perfectly. Still need to make some more adjustments on the camera's motion detection within Blue Iris, but otherwise working as it should. Truly appreciate all the responses and taking the time to assist me.
 

MikeLud1

IPCT Contributor
Joined
Apr 5, 2017
Messages
2,238
Reaction score
4,299
Location
Brooklyn, NY
Any ideas why I am not able to detect raccoons? Using the latest animal and combined models from first post.
See below, 5 raccoons mulled about my patio and never got a trigger. Note - my dog triggers this camera consistently.
View attachment 135772
What mode are you using, if you are not using High try it it might improve the detection also you might want to increase the contrast setting in the camera.

1659889571321.png
 

MikeLud1

IPCT Contributor
Joined
Apr 5, 2017
Messages
2,238
Reaction score
4,299
Location
Brooklyn, NY
Any ideas why I am not able to detect raccoons? Using the latest animal and combined models from first post.
See below, 5 raccoons mulled about my patio and never got a trigger. Note - my dog triggers this camera consistently.
View attachment 135772
A good way to tell if you have enough contrast is to have a black object in the FOV and if it looks gray you need more contrast. If the object is gray increase the contrast small increments until it looks black but not to much that the rest of the image is to dark.
 
Last edited:

loopy123

n3wb
Joined
Jan 22, 2021
Messages
18
Reaction score
15
Location
USA
A good way to tell if you have enough contrast is to have a black object in the FOV and if it looks gray you need more contrast. If the object is gray increase the contrast small increments until it looks black but not to much that the rest of the image is to dark.
Thanks for the suggestions. I was on AI-mode "medium" and switched it to "high". Now, I am pretty sure I have the BI/Deepstack setup properly because I see in the BI-AI-log window under animal mode: bird, cat (see images), but never a raccoon. I guess that leaves improving my image quality by tweaking the contrast or a new cam.
2022-08-07 raccoons - high - bird.png
2022-08-07 raccoons - high - cat.png
 

Freddan101

n3wb
Joined
Apr 4, 2016
Messages
26
Reaction score
24
I've been quite happy until now with the default DeepStack settings in Blue Iris, but I need to do something with our deer problem. I believe I've configured BI correctly to use MikeLud's combined.pt (placed the file in the MyModels folder). From what I can see the combined model is being used, but the deer is detected as dog/cat/bird. Is there something else I should check regarding settings in BI, or is it the camera that needs to be tweaked? Detecting persons etc. is working flawlessly.

1660465052337.png
1660465520752.png
1660465501225.png
 

Attachments

kc8tmv

Getting the hang of it
Joined
May 27, 2017
Messages
178
Reaction score
83
Location
Cincinnati, Ohio
I've been quite happy until now with the default DeepStack settings in Blue Iris, but I need to do something with our deer problem. I believe I've configured BI correctly to use MikeLud's combined.pt (placed the file in the MyModels folder). From what I can see the combined model is being used, but the deer is detected as dog/cat/bird. Is there something else I should check regarding settings in BI, or is it the camera that needs to be tweaked? Detecting persons etc. is working flawlessly.

View attachment 136578
View attachment 136581
View attachment 136580
I have the same problem with deer! Combined, dark and animal models ALL have no idea what a deer looks like for me. Using “high” mode also.
Deer are identified as dog, cat, fox, anything except deer.
My thought is simply there are not enough deer images in the models.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

MikeLud1

IPCT Contributor
Joined
Apr 5, 2017
Messages
2,238
Reaction score
4,299
Location
Brooklyn, NY
I have the same problem with deer! Combined, dark and animal models ALL have no idea what a deer looks like for me. Using “high” mode also.
Deer are identified as dog, cat, fox, anything except deer.
My thought is simply there are not enough deer images in the models.


Sent from my iPhone using Tapatalk
One of the reasons is image count when I trained the model I only had about 50 images. I do have more images of deer's to add to the models.
The next updates to the models I am going to only have 3 labels in the combined model "person, vehicle, & animal". For the animal label I will use all types of animal to train the model. I will keep the animal model with individual labels.
 

kc8tmv

Getting the hang of it
Joined
May 27, 2017
Messages
178
Reaction score
83
Location
Cincinnati, Ohio
One of the reasons is image count when I trained the model I only had about 50 images. I do have more images of deer's to add to the models.
The next updates to the models I am going to only have 3 labels in the combined model "person, vehicle, & animal". For the animal label I will use all types of animal to train the model. I will keep the animal model with individual labels.
Please don’t take my comment as a “slam”! You just had what you had! Thanks for the hard work.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

kc8tmv

Getting the hang of it
Joined
May 27, 2017
Messages
178
Reaction score
83
Location
Cincinnati, Ohio
The person that gave me some more deer images made a deer only model, this model was trained with about 600 images. If anyone wants to try it out see attached.
I am including that one now. Is the label "to confirm" simply lowercase "deer" in that model?
 

MikeLud1

IPCT Contributor
Joined
Apr 5, 2017
Messages
2,238
Reaction score
4,299
Location
Brooklyn, NY
The link with more details on the deer model. The label "to confirm" is lowercase "deer"
 

Freddan101

n3wb
Joined
Apr 4, 2016
Messages
26
Reaction score
24
@Freddan101 Are you using "High" mode as @MikeLud1 showed above. AI detection of animals is not perfect. For example, two nights ago AI thought a person was outside. It was a spider instead.

View attachment 136608
Yes, saw the post and tested to set to "High" but same result I'm afraid.

The person that gave me some more deer images made a deer only model, this model was trained with about 600 images. If anyone wants to try it out see attached.
Excellent, thank you. I will try it out immediately. If you need any more deer images, just let me know.
 

hapstabu

Getting the hang of it
Joined
Aug 29, 2020
Messages
70
Reaction score
44
Location
US
Works fine for me never needed to touch the brightness contrast catches People fine and cats, foxes did'nt want any cars so left that out no headlight issues. Only thing I had to change was add People instead of person my setttings are:View attachment 121396
Aha! I've been trying to get the combined model working on a Jetson Nano for a while now. I finally see the Blue Iris talking to Deepstack.
Deepstack shows 500, running the combined model, Blue Iris alerts, but just shows "nothing found". No errors! I tried person, Person, but I didn't try "People". I'll try that tomorrow.
 
Top