SD6AL433XA autotracking issues

Scale

Getting the hang of it
Joined
Apr 14, 2020
Messages
149
Reaction score
15
Location
.
Hi Everybody,

I bought the SD6AL433XA cam recently ( thank you @EMPIRETECANDY ).

The latest fireware is installed for this camera.

The spot cameras are used to link SD6AL433XA for different presets.
The spotter Cam 1 calls PTZ #1 , spotter Cam 2 calls PTZ #2 and etc.

The problem is that often autotracking doesn't work.

I uploaded several examples when spotter Cam 4 calls PTZ #4.
SD6AL433XA goes to Preset 4 but autotracking doesn't work.


Sorry for bad video quality is is phone screen copy.

I think it because IVS tripwire and intrusion box don't work.
I tried a lot IVS tripwire and intrusion box configurations but no success.

How can I deal with it?

Regards,
Denis
 

wittaj

IPCT Contributor
Joined
Apr 28, 2019
Messages
14,819
Reaction score
27,528
Location
USA
The first two it appears that the people didn't cross it enough. IVS will not kick in until at least half the object crosses and they were close, but probably not enough.

What FPS are you running at? Drop it to 15FPS

If it is like their other autotracking PTZs, the directions are as follows, so see if this is it:

You need to set up a preset.

Then you need to set-up the Smart Plan with Deep IVS for the presets you want to track.

Then select the object filters you want.

Then go to Deep IVS Rules Config page and you should see Track Time under alarm and Tracking Target size slider.

When setting up IVS rules, I strongly recommend you use intrusion box with appears and crosses instead of tripwire. And less is more. One IVS rule.

Leave min size as 0,0

Make sure that Motion Detection and Smart Motion Detection are turned off.

I repeat, make sure Motion Detection and Smart Motion Detection are turned off LOL.

1667994698328.png
 

MC1987

Getting the hang of it
Joined
Apr 5, 2018
Messages
110
Reaction score
56
I would draw an intrusion rule simiar to this. The camera isnt taking into account perspective, so your targets never really cross the area 1667996208016.png
 

Scale

Getting the hang of it
Joined
Apr 14, 2020
Messages
149
Reaction score
15
Location
.
The first two it appears that the people didn't cross it enough. IVS will not kick in until at least half the object crosses and they were close, but probably not enough.

What FPS are you running at? Drop it to 15FPS

If it is like their other autotracking PTZs, the directions are as follows, so see if this is it:

You need to set up a preset.

Then you need to set-up the Smart Plan with Deep IVS for the presets you want to track.

Then select the object filters you want.

Then go to Deep IVS Rules Config page and you should see Track Time under alarm and Tracking Target size slider.

When setting up IVS rules, I strongly recommend you use intrusion box with appears and crosses instead of tripwire. And less is more. One IVS rule.

Leave min size as 0,0

Make sure that Motion Detection and Smart Motion Detection are turned off.

I repeat, make sure Motion Detection and Smart Motion Detection are turned off LOL.

View attachment 145202
For the Intrusion box rule to work , is it necessary that that the intruder crosses the Intrusion box borders or it is enough for the intruder to simply appears inside th Intrusion box without crossing?
 

Scale

Getting the hang of it
Joined
Apr 14, 2020
Messages
149
Reaction score
15
Location
.
The camera needs to recognize the target prior to the target entering the intrusion box.
The PTZ camera needs some ttime about 2-4 seconds to position to the PTZ Preset so moving intruder can be already inside of Intrusion box.
So the PTZ CAM will not see how an intruder crosses Intrusion box borders.

Is it necessary for the Intrusion box rule to work crossing box borders?

In this picture I can see that PTZ CAM recognize the target because the green rectangle appears around intruder.
 

Attachments

wittaj

IPCT Contributor
Joined
Apr 28, 2019
Messages
14,819
Reaction score
27,528
Location
USA
Let's take the spotter out of the equation for a moment.

If you have the PTZ sitting at that preset and someone crosses IVS will it start autotracking?
 

Scale

Getting the hang of it
Joined
Apr 14, 2020
Messages
149
Reaction score
15
Location
.
Let's take the spotter out of the equation for a moment.

If you have the PTZ sitting at that preset and someone crosses IVS will it start autotracking?
Yes , it starts autotracking.
 

wittaj

IPCT Contributor
Joined
Apr 28, 2019
Messages
14,819
Reaction score
27,528
Location
USA
So if that preset works without it being sent their by a spotter, then the VMS must be overriding it or the IVS line needs to be bigger to account for the delay.

Are you using BI or an NVR?

Post screenshots of the IVS setup in camera GUI and the screenshots of the VMS you are using for the spotter.
 

Scale

Getting the hang of it
Joined
Apr 14, 2020
Messages
149
Reaction score
15
Location
.
So if that preset works without it being sent their by a spotter, then the VMS must be overriding it or the IVS line needs to be bigger to account for the delay.

Are you using BI or an NVR?

Post screenshots of the IVS setup in camera GUI and the screenshots of the VMS you are using for the spotter.
I uploaded IVS rules for Spot CAM2 and PTZ Preset 2 .
 

Attachments

Captain_B

Pulling my weight
Joined
Jan 12, 2021
Messages
118
Reaction score
186
Location
New River Gorge
Scale: I have 2 of the 433XA PTZs that are triggered by several 5241s, 5842E-Z4E-S2 and SD8C845FG-HNF. The 433s will auto-track well when setup as described above but they will stop auto-tracking the subject, zoom back out to the preset it was called to when the subject crosses one of the spotter cams IVS rules, but they will reengage tracking fairly quickly.
 

Scale

Getting the hang of it
Joined
Apr 14, 2020
Messages
149
Reaction score
15
Location
.
Scale: I have 2 of the 433XA PTZs that are triggered by several 5241s, 5842E-Z4E-S2 and SD8C845FG-HNF. The 433s will auto-track well when setup as described above but they will stop auto-tracking the subject, zoom back out to the preset it was called to when the subject crosses one of the spotter cams IVS rules, but they will reengage tracking fairly quickly.
I use several 5442 cameras for this and they works fine switching 433XA to necessary preset. I don't know I setup IVS rules for 433XA.
Could you tell me how you configured IVS rules for 433XA ?
Do you use triplines and intrusion boxes ?
 

Captain_B

Pulling my weight
Joined
Jan 12, 2021
Messages
118
Reaction score
186
Location
New River Gorge
Scale:

I use both trip lines and intrusion boxes and it works well, if it misses the intrusion then it picks up the tripwire. As far as setup of the 433 once you have saved your presets, start with Smart Plan as seen below:
1668289562023.png

Then go and setup your IVS as seen below:
1668289658967.png

And your off to the races.
 

Scale

Getting the hang of it
Joined
Apr 14, 2020
Messages
149
Reaction score
15
Location
.
Scale:

I use both trip lines and intrusion boxes and it works well, if it misses the intrusion then it picks up the tripwire. As far as setup of the 433 once you have saved your presets, start with Smart Plan as seen below:
View attachment 145581

Then go and setup your IVS as seen below:
View attachment 145582

And your off to the races.
Thank you for settings sharing. I'll try to make the same settings.
 

Scale

Getting the hang of it
Joined
Apr 14, 2020
Messages
149
Reaction score
15
Location
.
I setup intrusion box and trip lines. Unfortunately they dont work.
It was snowing a bit.
 

bigredfish

Known around here
Joined
Sep 5, 2016
Messages
11,455
Reaction score
29,850
Location
Florida USA
IMHO most of those should have tripped the IVS rules and tracked... so something not right.

One thing I noticed was the colors of the bounding boxes. You mention "green" lines on the bounding box and I see that clearly on the 3rd video and the snow video above,.

On my SD6AL433XA-HNR I got 4 colors of bounding boxes.
Yellow - Vehicles
Teal/Light Blue - Humans (and my Stop sign for some reason)
Green- ? movement that IVS cant categorize as Human or Vehicle?
Red- IVS activated

My IVS rules. A zig zag Tripwire overlayed on an Intrusion box. Both set to Human only AI
IVS-lines.jpg IVS-setup.jpg smartplan.jpg

Lets look at this sequence of a woman walking a dog. Notice the dog is bounded by a green box, the human by the Light Blue/Teal box. Vehicles by yellow boxes.
picA1.jpg picB.jpg picC.jpg picD.jpg picE.jpg picF.jpg picG.jpg

And here's the clip
View attachment HOA Entr_ch1_20221121071032_20221121071114.mp4
 

Attachments

Last edited:

bigredfish

Known around here
Joined
Sep 5, 2016
Messages
11,455
Reaction score
29,850
Location
Florida USA
So the camera ignored the Dog and the Green box.
It picked up the human as she crossed the tripwire line exactly 1 frame after the line turned red .

So if you are seeing Green bounding boxes, the IVS AI is not seeing that as a Human, OR you dont have Human tracking enabled in the Target Filter

How are you accessing the IVS controls to create the rules? You should do it through the camera web interface directly and use IE browser. If you dont use IE many settings wont save.
 

Scale

Getting the hang of it
Joined
Apr 14, 2020
Messages
149
Reaction score
15
Location
.
So the camera ignored the Dog and the Green box.
It picked up the human as she crossed the tripwire line exactly 1 frame after the line turned red .

So if you are seeing Green bounding boxes, the IVS AI is not seeing that as a Human, OR you dont have Human tracking enabled in the Target Filter

How are you accessing the IVS controls to create the rules? You should do it through the camera web interface directly and use IE browser. If you dont use IE many settings wont save.
I almost always use NVR interface to setup IVS rules for all cameras.
There 3 ways to work with IVS rules: camera web interface, NVR interface and SmartPSS application for Windows.
Would you recomment to use ONLY web camera interface ?
Unfortunately I've not payed attention to it.
 
Top