PSA: Beware of Auto Upgrade

samplenhold

Known around here
Joined
Aug 8, 2018
Messages
5,674
Reaction score
18,580
Location
Spring, Texas
This morning at 6:00am my BI instance upgraded to the latest, stable version (5.6.2.10). That is how I have it set up. Never had an issue until this upgrade. When I got on my desktop PC for my daily grind, my UI3 would not connect. So I logged in to my BI machine.

BI was up but was not recording. A pop up window was displayed asking if I wanted to install the AI libraries. Until you either click Yes or No, it does not record. So I missed over 4 hours of video this morning.

I did not know this would happen. No big deal, but if some folks don't check every day, you could be in for a big surprise.
 

Rob2020

Getting comfortable
Joined
Oct 2, 2020
Messages
822
Reaction score
2,107
Location
OR USA
Just pulled up UI3 for my daily review, nada, off to the console to make some changes.

ETA: Same as OP, had the AI message on screen and no recordings after the ticked BI box with update check time.

ETA2: I was set up for critical and highly stable updates only.
 
Last edited:

biggen

Known around here
Joined
May 6, 2018
Messages
2,208
Reaction score
2,166
Just updated and I am not seeing this behavior. UI3 loaded up just fine.

I am already running Code Project AI. I wonder if that is why I wasn't forced to download anything related to AI.
 

wittaj

IPCT Contributor
Joined
Apr 28, 2019
Messages
16,237
Reaction score
30,235
Location
USA
Am I wrong for not upgrading for months at a time?
No you are not. Many of us are on older versions. Heck many still run version 4 just fine.

I am one of many that stay on a version that works for you and not update until something was added that you wanted or needed or thought was cool.

In my case when they added substreams, that was a game changer for CPU usage so I updated. Then when Deepstack came about, I upgraded as that allowed me to turn my non AI cameras into a better tool to eliminate false triggers.

For my use, Deepstack is perfect and my system runs great, so I am still on 5.5.something (one or two versions before SenseAI was introduced).

At some point I will either find the time to switch to SenseAI, but that will probably be the next time BI adds something that I think is worth it to my system. Until then, I will remain on an older version, but I do still renew the subscription so that new stuff can be added because BI will add something I want at some point.
 

samplenhold

Known around here
Joined
Aug 8, 2018
Messages
5,674
Reaction score
18,580
Location
Spring, Texas
Am I wrong for not upgrading for months at a time?
Not a problem. I have always had it set like below. It only upgrades once a newer 'Highly Stable' update is available.

1666905097758.png

But I am now changing it to 'No update prompts' to limit today's issue.

I only upgrade if I'm at the console. No auto upgrades permitted here.
Do you use 'No update prompts' or 'No automatic updates'? I can't see anything in the help file that tells you the difference. I am worried that 'No automatic updates' would put up a pop-up and could stop BI until you answer that pop-up. So right now I have changed to 'No update prompts'.
 
Top