Substream shows only the middle portion of main strea

New Daddy

Young grasshopper
Joined
Apr 2, 2021
Messages
37
Reaction score
1
Location
Cambridge
For some of my cameras - not all - , the substream displays only the middle portion of the main stream.
I guess the camera crops the main stream rather than shoots with a lower resolution.
This is inconvenient, because now the motion detection will only be triggered by only the dead center of the whole scene.

Is there a fix for this?
 

fenderman

Staff member
Joined
Mar 9, 2014
Messages
34,241
Reaction score
14,368
For some of my cameras - not all - , the substream displays only the middle portion of the main stream.
I guess the camera crops the main stream rather than shoots with a lower resolution.
This is inconvenient, because now the motion detection will only be triggered by only the dead center of the whole scene.

Is there a fix for this?
You are doing something wrong. Ensure you are not digitally zoomed in.
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
10,836
Reaction score
9,259
Location
USA
Try changing the sub stream resolution in the camera's options, and look at other settings. There might be one to let you change the image scaling method from cropping to binning or skipping.

I had some cruddy chinese 5mp cameras that did this but that was years ago. Every resolution was a different crop of the full frame. The only ones that were full frame were native 5mp resolution and one of the resolutions around 1mp. That camera had a bin/skip option but it did not make a visual difference.
 

holiday

Getting the hang of it
Joined
Sep 12, 2018
Messages
85
Reaction score
52
Location
Having a holiday
I got the same problem with a crappy Chinese camera.
I checked the Anamorphic (force size) box and the problem went away.
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
10,836
Reaction score
9,259
Location
USA
I got the same problem with a crappy Chinese camera.
I checked the Anamorphic (force size) box and the problem went away.
The box in Blue Iris? Or did your camera have a checkbox like that too? All Blue Iris would be able to do is rescale the video the camera sent; not add missing video to a previously cropped video.
 

holiday

Getting the hang of it
Joined
Sep 12, 2018
Messages
85
Reaction score
52
Location
Having a holiday
The box in Blue Iris? Or did your camera have a checkbox like that too? All Blue Iris would be able to do is rescale the video the camera sent; not add missing video to a previously cropped video.

the box in blue iris.. but now it is grayed out.. can't untick it now..
not sure what happened. also the size changed.. was 1920 x 1080 previously before i ticked the box..


checkbox.jpg
 
Top