[tool] [tutorial] Free AI Person Detection for Blue Iris

bat1939

n3wb
Joined
Sep 9, 2020
Messages
6
Reaction score
2
Location
United States
I got it working using Docker pulling from deepquestai/deepstack:gpu
View attachment 70220
Oh that is awesome! Did you have to do anything special in setting it up or when setting up Docker Desktop? Can you see it using your GPU when processing using a tool like OpenHardwareMonitor?
 

Chris Dodge

Getting the hang of it
Joined
Aug 9, 2019
Messages
38
Reaction score
40
Location
massachusetts
I have migrated to use VorlonCD mod of the AI Tool and I am loving the extra data. I do have a few questions. Normally I run the AI Tool as a service but with the updated mod I love seeing the speed data however when I launch the exe it wont show the data due to another instance being ran. Makes sense, so how is everyone auto running the program? I also do not want to have to login to get the program to run.
Basically if you want to view the UI for a while or change settings you have to stop the service, start the app manually, then when finished restart the service later. OR disable the service and set the app to run on startup, then configure windows to automatically log into that machine.

I'm working on making it a true service, but slow going.
 

bat1939

n3wb
Joined
Sep 9, 2020
Messages
6
Reaction score
2
Location
United States
Basically if you want to view the UI for a while or change settings you have to stop the service, start the app manually, then when finished restart the service later. OR disable the service and set the app to run on startup, then configure windows to automatically log into that machine.

I'm working on making it a true service, but slow going.
I think your tool added great value. Awesome job!!!!
 

Tinbum

Getting the hang of it
Joined
Sep 5, 2017
Messages
299
Reaction score
54
Location
UK
I got it working using Docker pulling from deepquestai/deepstack:gpu
View attachment 70220
That interesting. I had tried the beta and it didn't work but just tried your suggestion deepquestai/deepstack:gpu and that works.

Speed doesn't seem any better though.

Edit- times do seem better but its processing a number of images then stopping.
 
Last edited:

WildDoktor

n3wb
Joined
Aug 25, 2020
Messages
22
Reaction score
6
Location
USA
Update: This doesn't seem to be an AI Tool issue, or even an "issue", really. I notice in BI that I have my motion sensor "min. object size" set to like 250. So by the time the little dog gets to the middle of my yard, the dog is smaller than the min object size. It was simple. :)

So getting back to AI Tool for a moment, hopefully this is a simple question to answer.

Background: I have a single camera, I'm running the VorlonCD mod v1.67.8.35473, recording the sub-stream 24x7, sending sub-stream jpg's to a folder for Deepstack and AI Tool to process, and then sending a trigger to the HD stream to start recording if a person is detected. (I should just put all that in my sig! :lol: ). That's been working pretty good so far.

I'm now experimenting with detecting dogs and cats (just checked the boxes in AI Tool last night).

Fortuitously, a little doggy roamed into my yard this morning, and I got an HD recording of it. However, the recording stopped after 23 seconds, even though the dog was clearly still right in the middle of the camera's view, but walking away. And admittedly, it's a little dog...maybe weighs 5lbs at the most.

So, the question is: why did BI stop recording while the dog was still roaming around in the yard?

Thanks!
 
Last edited:

pmcross

Pulling my weight
Joined
Jan 16, 2017
Messages
346
Reaction score
172
Location
Pennsylvania
Update: This doesn't seem to be an AI Tool issue, or even an "issue", really. I notice in BI that I have my motion sensor "min. object size" set to like 250. So by the time the little dog gets to the middle of my yard, the dog is smaller than the min object size. It was simple. :)

So getting back to AI Tool for a moment, hopefully this is a simple question to answer.

Background: I have a single camera, I'm running the VorlonCD mod v1.67.8.35473, recording the sub-stream 24x7, sending sub-stream jpg's to a folder for Deepstack and AI Tool to process, and then sending a trigger to the HD stream to start recording if a person is detected. (I should just put all that in my sig! :lol: ). That's been working pretty good so far.

I'm now experimenting with detecting dogs and cats (just checked the boxes in AI Tool last night).

Fortuitously, a little doggy roamed into my yard this morning, and I got an HD recording of it. However, the recording stopped after 23 seconds, even though the dog was clearly still right in the middle of the camera's view, but walking away. And admittedly, it's a little dog...maybe weighs 5lbs at the most.

So, the question is: why did BI stop recording while the dog was still roaming around in the yard?

Thanks!
Check to see what your break time is set to on your HD cam. This is what defines how long to record after motion stops.
 
Joined
May 6, 2020
Messages
25
Reaction score
5
Location
UK
Update: This doesn't seem to be an AI Tool issue, or even an "issue", really. I notice in BI that I have my motion sensor "min. object size" set to like 250. So by the time the little dog gets to the middle of my yard, the dog is smaller than the min object size. It was simple. :)

So getting back to AI Tool for a moment, hopefully this is a simple question to answer.

Background: I have a single camera, I'm running the VorlonCD mod v1.67.8.35473, recording the sub-stream 24x7, sending sub-stream jpg's to a folder for Deepstack and AI Tool to process, and then sending a trigger to the HD stream to start recording if a person is detected. (I should just put all that in my sig! :lol: ). That's been working pretty good so far.

I'm now experimenting with detecting dogs and cats (just checked the boxes in AI Tool last night).

Fortuitously, a little doggy roamed into my yard this morning, and I got an HD recording of it. However, the recording stopped after 23 seconds, even though the dog was clearly still right in the middle of the camera's view, but walking away. And admittedly, it's a little dog...maybe weighs 5lbs at the most.

So, the question is: why did BI stop recording while the dog was still roaming around in the yard?

Thanks!
I have found an issue in BI that can cause miss triggers. Seems that no matter what min and max size are set it can fail to see a moving human 10 ft away in certain areas :wow: I have been trying to solve the problem for some time and even set the trigger to 0 seconds. The camera is A HIKVISION 8 MP with the trigger stream set for 1280 x 720. I have finally solved the issue by by changing the trigger sensing algorithm to SIMPLE. Apparently SIMPLE mode is the algorithm that was used in version 4. All cameras are now even detecting birds reliably.
 

th182

BIT Beta Team
Joined
Sep 11, 2018
Messages
454
Reaction score
523
Location
Minnesota
I have found an issue in BI that can cause miss triggers. Seems that no matter what min and max size are set it can fail to see a moving human 10 ft away in certain areas :wow: I have been trying to solve the problem for some time and even set the trigger to 0 seconds. The camera is A HIKVISION 8 MP with the trigger stream set for 1280 x 720. I have finally solved the issue by by changing the trigger sensing algorithm to SIMPLE. Apparently SIMPLE mode is the algorithm that was used in version 4. All cameras are now even detecting birds reliably.
Glad you figured your issue out!! It's funny you are moving in the reverse of what most are trying to accomplish.. ignore dogs and birds to see people only. Haha!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

barnyard

n3wb
Joined
Aug 9, 2020
Messages
9
Reaction score
0
Location
United States
Getting these every morning now:

[11.09.2020, 06:50:04.329]: Error: File watcher error: Too many changes at once in directory:C:\BlueIris\aiinput.

I was thinking it was the cameras switching from night to day, but it's always just before 7, and they've already switched at that point.

I'm using the VorlonCD mod, and may switch back to see if that makes a difference.

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
 

Vettester

Pulling my weight
Joined
Feb 5, 2017
Messages
186
Reaction score
117
I have found an issue in BI that can cause miss triggers.
Thanks for posting this! I have been fighting with motion detection for awhile now and when I seen your post I went in to see what algorithm mine were set at. Originally I had them all set to use gaussian and to my surprise this algorithm had been deprecated and they had all changed to use edge vector. I guess that’s what I get for not reading all of the release notes before updating. Anyway, I‘ve changed all my cameras to use the simple algorithm and everything is working much better now.

Thanks again!
 

Chris Dodge

Getting the hang of it
Joined
Aug 9, 2019
Messages
38
Reaction score
40
Location
massachusetts
Getting these every morning now:

[11.09.2020, 06:50:04.329]: Error: File watcher error: Too many changes at once in directory:C:\BlueIris\aiinput.

I was thinking it was the cameras switching from night to day, but it's always just before 7, and they've already switched at that point.

I'm using the VorlonCD mod, and may switch back to see if that makes a difference.
The error would have happened with the original GP release, but just not reported in the log. Simply an overload of new images being created in that folder, and the file watcher cannot handle them all.

If you dont have a ton of cameras, set each AI camera in BI to use its OWN clip folder, then set each camera in AI tool to monitor only that folder. (And remove the base input folder from the AITOOLS settings tab).

Also, in BI make sure the AI Camera > Record tab > Only when triggered is CHECKED, and that you dont record snapshots for any longer than needed. (I have mine set to 3 seconds whenever something is triggered for example).
 
Joined
May 6, 2020
Messages
25
Reaction score
5
Location
UK
Glad you figured your issue out!! It's funny you are moving in the reverse of what most are trying to accomplish.. ignore dogs and birds to see people only. Haha!


Sent from my iPhone using Tapatalk
AITool is normally set for person detection but I used bird activity (feathered variety) to test. In the attached photo my camera will fail to detect me walking around the building on the patio in the V5 default detection mode. In simple mode it will detect me looking out the window! False triggers have increased by about 10% but AITool handles it just fine. I realise this is hard to believe but this is my experience. I was thinking of sending Ken at BI a note as this behavior is pretty bizarre.
 

Attachments

Joined
May 6, 2020
Messages
25
Reaction score
5
Location
UK
Thanks for posting this! I have been fighting with motion detection for awhile now and when I seen your post I went in to see what algorithm mine were set at. Originally I had them all set to use gaussian and to my surprise this algorithm had been deprecated and they had all changed to use edge vector. I guess that’s what I get for not reading all of the release notes before updating. Anyway, I‘ve changed all my cameras to use the simple algorithm and everything is working much better now.

Thanks again!
Your welcome. I'm beginning to believe that edge vector mode might actually be broken. It will be interesting to see if other foum members have experienced the same issue.
 

Chris Dodge

Getting the hang of it
Joined
Aug 9, 2019
Messages
38
Reaction score
40
Location
massachusetts
Here is the latest update for the VorlonCD mod:

  • MQTT support!
  • In my last release I didnt mention that I 'borged' the 'Copy alert images to folder' feature from akmolina28 's fork - Thanks!!
  • TEST buttons for actions dialog
  • Overhaul of Deepstack url queuing system when you have multiple url's specified in settings. [ Thanks for testing and holding in there @Tinbum ]
  • Lots of updates to the 'Dynamic' Masking feature and its details dialog box [ Thank you @classObject ! ]
  • The custom draw mask dialog box has a lot of nice changes. Transparent masks as you draw, the ability to specify rectangle, etc. (This replaces the complicated process for creating your own camera masks on the first page of the monster IP Cam Talk thread.) [ Thank you @classObject !! ]
  • May @GentlePumpkin be with us. Amen. :)

Log issues and feature requests up on VorlonCD/bi-aidetection

 
Last edited:

barnyard

n3wb
Joined
Aug 9, 2020
Messages
9
Reaction score
0
Location
United States
New version working fantastically!
Question, would it be possible for Telegram to send basic info with the image like camera name, and what it saw?
Example:
Person spotted at FrontDoor

Is that doable?
Would be super useful to see what the alert is on my smart watch without having to tap on the message, and open the picture.
Just a thought!

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
 

bat1939

n3wb
Joined
Sep 9, 2020
Messages
6
Reaction score
2
Location
United States
Here is the latest update for the VorlonCD mod:

  • MQTT support!
  • In my last release I didnt mention that I 'borged' the 'Copy alert images to folder' feature from akmolina28 's fork - Thanks!!
  • TEST buttons for actions dialog
  • Overhaul of Deepstack url queuing system when you have multiple url's specified in settings. [ Thanks for testing and holding in there @Tinbum ]
  • Lots of updates to the 'Dynamic' Masking feature and its details dialog box [ Thank you @classObject ! ]
  • The custom draw mask dialog box has a lot of nice changes. Transparent masks as you draw, the ability to specify rectangle, etc. (This replaces the complicated process for creating your own camera masks on the first page of the monster IP Cam Talk thread.) [ Thank you @classObject !! ]
  • May @GentlePumpkin be with us. Amen. :)

Log issues and feature requests up on VorlonCD/bi-aidetection

What is the best way to upgrade?
 

Tinbum

Getting the hang of it
Joined
Sep 5, 2017
Messages
299
Reaction score
54
Location
UK
What is the best way to upgrade?
Download the zip file and follow instructions of normal upgrade on page 1. (Save a copy of all of your AITool folder first, especially your Camera folder)
 
Top