Blue Iris UI3

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
9,898
Reaction score
7,398
Location
USA
I've just released UI3-109 which will likely be delivered in the next Blue Iris patch. You can install version 109 manually from here if you are running Blue Iris 5.2.3.0. (don't update UI3 if you are on an older BI release)

This release adds two new "VBR" (variable bit rate) streaming profiles which I am fairly excited about.

1585346560914.png


These deliver higher resolutions at lower bit rates, compared to the old profiles.

Streaming ProfileMax ResolutionBit Rate Limit
2160p3840 x 21608 Mbps
2160p VBR3840 x 21603 Mbps
1080p1920 x 10802 Mbps
1080p VBR1920 x 10801 Mbps
Even better, in static scenes, the VBR profiles average much lower than their bit rate limits while retaining decent quality.


1585346933972.png

Myself, I've been using VBR profiles similar to these for over a year, but I have always needed to manually configure them in every UI3 instance that I use. I have been hesitant to add these VBR profiles to default UI3 because their unpredictable bandwidth usage makes it harder for newbies to figure out the cause of streaming problems. That isn't a good enough reason anymore. Everyone should be able to benefit from more efficient use of their bandwidth, even if they don't know how to configure a streaming profile.

What makes these profiles special is that they are set to quality 20. All the older profiles inherit their quality setting from "Streaming 0" within Blue Iris's web server config. In most cases this means quality 50 which is so high that the streams are always running up against their bit rate limits, making them effectively "CBR" (constant bit rate). The lower quality setting allows the video bit rate to drop drastically in static scenes, saving you a ton of bandwidth. These profiles also have a longer i-frame interval (GOP) which in the case of UI3 streaming helps to keep the bit rate down.

When bandwidth doesn't matter, I'd recommend just using the old "2160p" non-VBR option. That will deliver the best quality that can be reasonably achieved by Blue Iris.
 
Joined
Dec 28, 2019
Messages
689
Reaction score
726
Location
New Jersey
I've noticed that when i select a specific camera the alerts pane no longer displays only the alerts from that camera. Did I miss something, loose nut behind the keyboard, or did something change?
 
Joined
Dec 28, 2019
Messages
689
Reaction score
726
Location
New Jersey
Thanks for answering. Maybe it's a problem with how Opera handles things then.

I'll chalk it up to the strangeness of computers/ software and the local weather, and maybe the way I hold the mouse. It's working again this morning. Go figure.
 

Jose R.

Getting the hang of it
Joined
Mar 14, 2019
Messages
106
Reaction score
79
Location
Miami, FL
I've just released UI3-109 which will likely be delivered in the next Blue Iris patch. You can install version 109 manually from here if you are running Blue Iris 5.2.3.0. (don't update UI3 if you are on an older BI release)

This release adds two new "VBR" (variable bit rate) streaming profiles which I am fairly excited about.
Awesome new addition! I'm excited about this one and how it will improve my usage case, which is a 9-camera stream at my office I use to keep an eye on the house while at work. To ease my allotted bandwidth of doing this 9 hours a day, 5 days a week, I was set down to 950 as the cap. Let's see what can be played with here, if anything.

Thanks for keeping at it!
 

lgRich

Young grasshopper
Joined
Mar 9, 2014
Messages
85
Reaction score
20
Location
Québec Canada
I've just released UI3-109 which will likely be delivered in the next Blue Iris patch. You can install version 109 manually from here if you are running Blue Iris 5.2.3.0. (don't update UI3 if you are on an older BI release)

This release adds two new "VBR" (variable bit rate) streaming profiles which I am fairly excited about.
Great improvement!

I run continually one instance UI3 on 32" monitor with the All cameras cycle and when i need to visualize my clips I use another UI3 instance on a a second monitor.
Large bandwidth reduction with 2160P VBR vs 2160P.
No more delay when I visualize my clips.

Thanks bp2008 for your great work...
 

gf11speed

n3wb
Joined
Mar 28, 2020
Messages
3
Reaction score
0
Location
Orlando
Awesome! Just wondering, will we ever have the ability to select a PTZ Zoom area to zoom into? Similar to how Amcrest PTZ Cameras give you the ability to select an area on screen to where the camera will zoom? Like this:

1585432921216.png
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
9,898
Reaction score
7,398
Location
USA
Awesome! Just wondering, will we ever have the ability to select a PTZ Zoom area to zoom into? Similar to how Amcrest PTZ Cameras give you the ability to select an area on screen to where the camera will zoom? Like this:

View attachment 58237
Probably not. Blue Iris does not offer this functionality and therefore UI3 can't either.
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
9,898
Reaction score
7,398
Location
USA
I've noticed that when i select a specific camera the alerts pane no longer displays only the alerts from that camera. Did I miss something, loose nut behind the keyboard, or did something change?
I was just thinking this morning, you might have that happen if you have a camera and a group with the same name.
 
Joined
Dec 28, 2019
Messages
689
Reaction score
726
Location
New Jersey
Thanks for the idea, but that doesn't seem to be the case, at least for me when it happened. The group names are one word names and the camera names are at least two words to provide a specific location description. What ever it is, or what ever did it, it was sporadic and it hasn't happened in the last two days. I haven't installed 5.2.3, or what ever the latest rev is, yet, but will probably do so tomorrow. Kudos of the video encoding, by the way!
 

rfj

Young grasshopper
Joined
Oct 26, 2014
Messages
76
Reaction score
8
@bp2008 I really like UI3. I am mostly using it on mobile devices. There are a few things that would be nice:
  1. When looking at just one camera able to zoom into the stream. The desktop unit allows this but for some reason it doesn't work on my mobile devices. It just zooms the whole GUI instead of zooming into the stream only.
  2. When looking at just one camera, being able to go to the next camera by either swiping (preferred) or with arrows to the left and right.
 

bp2008

Staff member
Joined
Mar 10, 2014
Messages
9,898
Reaction score
7,398
Location
USA
Hey @rfj

Thanks for your feedback. Zooming on mobile/touch works as intended. It takes much more complex touch handling to do pinch zoom on just one element, and that isn't going to happen any time soon. You wouldn't believe the complexity that is there already for handling touches and clicks on the video player. Swiping left and right is the same problem, granted, somewhat easier to solve. I don't intend to add that either. Sorry!
 

TL1096r

IPCT Contributor
Joined
Jan 28, 2017
Messages
1,170
Reaction score
388
Awesome! Just wondering, will we ever have the ability to select a PTZ Zoom area to zoom into? Similar to how Amcrest PTZ Cameras give you the ability to select an area on screen to where the camera will zoom? Like this:

View attachment 58237
I have been asking for something like this for awhile. I was hoping it could be an option to add it as an overlay on ptz cams so you can easily/quickly control your PTZ cam.

For example I have a group of 4 cams. It would be amazing if I could look at the smaller varifocal cam while I PTZ on the screen without having to maximize the PTZ camera or minimize all 4 screens to get to the on board PTZ in BI. I guess making an overlay to control is too much. When you maximize the PTZ camera you can use the mouse ptz icons but they are not there otherwise.
 

thomas2013

Young grasshopper
Joined
Jun 30, 2016
Messages
33
Reaction score
1
Location
San Jose, California
How do I get sharp video when viewing 'All cameras' live video in UI3? It looks jagged and frame rate is low like 5 fps. If I select an individual camera, it zooms in full screen, then quality looks great.
 

bradner

Getting the hang of it
Joined
Aug 15, 2019
Messages
88
Reaction score
87
Location
WA state
How do I get sharp video when viewing 'All cameras' live video in UI3? It looks jagged and frame rate is low like 5 fps. If I select an individual camera, it zooms in full screen, then quality looks great.
I think you go into the main settings --> Webserver tab --> click Configure --> set your Quality to 100% & increase the Max bitrate setting.... this will increase your CPU usage though.

I can't remember where you can increase the FPS of the UI3 right now.. Found it -- in the main settings area --> Cameras tab and increase the "Limit live preview rate..." setting (will increase CPU usage though)
 
Top