Blue Iris UI3

Discussion in 'Blue Iris' started by bp2008, Nov 1, 2017.

Share This Page

  1. bp2008

    bp2008 Staff Member

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    8,569
    Likes Received:
    5,586
    It needs to be bvr and h.264. I think if it is stored in H.265 (or jpeg, etc), you can't do the fast export.
     
  2. PatPend

    PatPend Young grasshopper

    Joined:
    Jul 10, 2016
    Messages:
    59
    Likes Received:
    23
    Anyone else seeing performance issues in the release version of UI3? The beta was working fine, but when I upgraded BI to the version that includes UI3 I started getting stream delayed messages on FF and Opera.
     
  3. TonyR

    TonyR IPCT Contributor

    Joined:
    Jul 15, 2014
    Messages:
    3,713
    Likes Received:
    3,447
    Location:
    Alabama
    From release notes located at Blue Iris UI3:
    _________________

    "Hint
    Because UI3 uses some relatively new web APIs, not all browsers can run all the features. The best experience is in Chrome. Next best I'd say is Opera. Then perhaps Safari (on Mac). Microsoft Edge and Firefox have HTML5 streaming issues and are not recommended. If you want to try Firefox anyway, turn on the dom.streams.enabled and javascript.options.streams settings in about:config, otherwise you will be limited to jpeg streaming modes with no audio.

    UI3 works quite well on Android (in Chrome), but many features are missing on iOS due to Apple's restrictions placed on browsers."
    _________________

    Have you updated Opera recently?
     
    bp2008 likes this.
  4. bp2008

    bp2008 Staff Member

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    8,569
    Likes Received:
    5,586
    A lot has changed about H.264 streaming since UI3 was in beta. UI3 has its own set of streaming profiles now which can control stream resolution and bit rate. If you see warnings about the stream becoming delayed due to insufficient network speed, then you can easily choose a lower quality stream or edit the streaming profiles to reduce their bit rate limits.

    You are much less likely to see warnings about the CPU being too slow, since a few months ago UI3 got the ability to play video using HTML5 Media Source Extensions. The new player is a lot more efficient than the old JavaScript player. The old JavaScript player is still an option. In fact JavaScript is the default option in MS Edge which has a huge amount of video delay when using the HTML5 player. Firefox has more complicated problems but they shouldn't cause stream delayed messages in my experience.
     
    looney2ns and TonyR like this.
  5. Bruce_H

    Bruce_H n3wb

    Joined:
    Feb 22, 2017
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Hi:
    I am having problems getting the H.264 live view video to display, using the latest version of Chrome (or any other browser) on Windows 10, I can display the live video if I set the video stream to JPEG but when I switch to H.264 all I get is a spinning arrow and a blank screen, the video clips on the left side of the screen are visible, in JPEG or H.264 mode. The bandwidth for remote viewing is only about 850kbs, yes I know that is very low, but that is all that I can get due to the location of the Blueiris server and cameras. If I run the UI3 from the server console all the video modes work correctly, so I would assume this indicates that it is not a server side issue.
     
  6. bp2008

    bp2008 Staff Member

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    8,569
    Likes Received:
    5,586
    Hi @Bruce_H
    Your problem is most likely an antivirus/antimalware service. Their web protection modules often mistake the H.264 streams for a file download, wanting to do a scan before delivering the stream to the browser. But the stream never ends, so the browser never receives it.

    Also, I recommend finding the "Maximum H.264 Kbps" option in UI3's settings and setting it to 800 or less so that no matter which H.264 streaming profile you choose, it won't exceed your available bandwidth. Note this only affects video bit rate. If you stream audio too, that audio stream is in addition to whatever you set here, so you would need to set it lower. UI3 can't control audio streaming bit rates.

    upload_2018-9-21_9-57-55.png
     
    gwminor48 likes this.
  7. Bruce_H

    Bruce_H n3wb

    Joined:
    Feb 22, 2017
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Thanks for the reply, I was suspecting that might be the case, I am not running any Antivirus software on the server at the moment, the PC that I am trying to use for the UI3 viewing does have BitDefender 2019 running on it, I have disabled all the different features in BitDefender, but it does not make any difference to the issue with the H.264 video streaming.

    I do have access to another system that does not have any other Antivirus (just the MS one), I will power it up this afternoon and see what happens with it
     
  8. bp2008

    bp2008 Staff Member

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    8,569
    Likes Received:
    5,586
    Try MS Edge or Opera browsers to see if they can stream H.264. That would tell you if it is a problem isolated to Chrome. I'd say to try Firefox but Firefox doesn't support UI3's H.264 streaming straight out of the box.
     
  9. marklyn

    marklyn Getting the hang of it

    Joined:
    Jun 13, 2015
    Messages:
    162
    Likes Received:
    31
    I am having this same problem as well with the latest BI update and using Chrome. If I run IE, everything is fine. If I use JPEG in Chrome it's ok, just doesn't like any of the streaming choices.
     
  10. bp2008

    bp2008 Staff Member

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    8,569
    Likes Received:
    5,586
    IE can't stream H.264 so that isn't a great comparison. Try Edge or Opera. If you just get the spinner regardless of browser when trying to stream H.264 then the problem is antivirus software stealing the video stream.
     
  11. marklyn

    marklyn Getting the hang of it

    Joined:
    Jun 13, 2015
    Messages:
    162
    Likes Received:
    31
    I don't have Opera installed but when I try to run it in Edge, Edge just disappears, like I closed the window. I've re-launched it a couple more times but it does the same thing, so that's odd. If my Bitdefender is the culprit, I don't see any relevant setting to switch. I'm stumped. But will keep looking. Chrome wasn't updated but Blue Iris was (last night). No Windows updates that I'm aware of either.
     
  12. LED

    LED n3wb

    Joined:
    Dec 13, 2017
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    I had the same issue yesterday right after Bitdefender updated to 2019. Fortunately I saw your post, so I uninstalled it and fired up Windows Defender. It fixed the hanging.
    I did send an email to their support people but I've not heard anything yet.
    Sent from my P00C using Tapatalk
     
    marklyn likes this.
  13. marklyn

    marklyn Getting the hang of it

    Joined:
    Jun 13, 2015
    Messages:
    162
    Likes Received:
    31
    Thanks! Can you post here if you get a reply?
     
  14. Skispcs

    Skispcs Young grasshopper

    Joined:
    Jun 10, 2014
    Messages:
    52
    Likes Received:
    10
    Another one for the Bitdefender just upgraded to 2019 and now high def streaming in firefox no longer works. If I change the quality to jpeg it will work.
    Just to be clear I made the about:config changes a long time ago and I was happily using 720P until the last few days.
     
  15. Skispcs

    Skispcs Young grasshopper

    Joined:
    Jun 10, 2014
    Messages:
    52
    Likes Received:
    10
    FWIW, in the Bitdefender GUI, under protection and online threat prevention, I added the URL of my Blue Iris server to the exceptions list and so far it appears to have reduced the problem. I can now view H264 stream at 720P but the everythign "seems slower". Under stats for nerds I am seeing a player delay averaging about 1800ms. Not sure what it was before as I never really looked at that before.

     
  16. marklyn

    marklyn Getting the hang of it

    Joined:
    Jun 13, 2015
    Messages:
    162
    Likes Received:
    31
    Yup, that was it!!!! Thanks!!!
     
  17. AP-123

    AP-123 Young grasshopper

    Joined:
    Jun 1, 2016
    Messages:
    45
    Likes Received:
    11

    +1 w/ Bit Defender 2019 issue

    I tried adding URL of the server but still no go. Tried full URL and just domain and a restart. JPEG HD works. BI Android app does not work. Going to hold off updating Bit Defender on my other server.
     
  18. bp2008

    bp2008 Staff Member

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    8,569
    Likes Received:
    5,586
    If you are running the security software on the BI server and it interferes with other clients, then adding URL exceptions isn't going to help.
     
  19. SouthernYankee

    SouthernYankee IPCT Contributor

    Joined:
    Feb 15, 2018
    Messages:
    1,725
    Likes Received:
    957
    Location:
    Houston Tx
    I do not run any antivirus software on my BI machine. The Bi machine does not access the internet except for processing UI3 browser requests. I use bitdefender on other PCs, but have not yet upgraded to 2019.

    I do not allow the bi Machine to auto update anything. All my network and camera tools are on another desktop pc.,
     
  20. PatPend

    PatPend Young grasshopper

    Joined:
    Jul 10, 2016
    Messages:
    59
    Likes Received:
    23
    I'm still having issues with the current release UI3 vs. beta b23 on MacOS High Sierra FF and Opera. The release version displays the spinning circle until you click on the screen; beta 23 doesn't and loads/streams as expected w/o needing a click. MacOS Safari works properly with either. Any suggestions on what to check?